We gebruiken cookies voor analyse en statistieken. Door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

Nieuwe Stadstekenaar Nijmegen

08-09-2022 — 30-09-2022
11:00 — 17:00

Museum Het Valkhof

Nieuwe Stadstekenaar Nijmegen

Voor alle leeftijden

Stadstekenaar Nijmegen 2022-2024; Ernie Bossmann

Op 8 september geeft huidig stadstekenaar Gabi Rets om half 3 het stokje door aan Ernie Bossmann. Wat kunnen we van haar verwachten binnen dit mooie ambt?
Een korte kennismaking:

'meestal met mensen

Aan een lege tafel komt niks uit mijn handen, boven een wit vlak komt niks in me op. Ik gebruik wat voorhanden is. Verzinnen hoeft niet. (Ook eigen werk recycle ik.)

Ik sta nieuwsgierig in de wereld, lees de krant met een schaar in de hand, vind verrassende krantenkoppen en saaie foto’s, ontdek prachtig pakpapier in de kringloopwinkel, vang vreemde uitspraken op. Deze vondsten vormen vertrekpunt.

Meestal met mensen. Materiaal te over dus: bericht na bericht wordt gedeeld, instemmend of fel tegengesproken; foto na foto toont men zich met verve, van de beste kant. Daar mag ik graag wat door de war halen.

Plaatjes en tekst teken ik dicht met dikke stift, met krassen en krullen, witte stippen. Ik benadruk onbelangrijke details, streep individuele trekken door. Ik speel. Bewerkte portretten, (on)alledaagse tekst, gedetailleerde figuren combineer ik in nieuw beeld, boekvorm of installatie. Al naar gelang gelegenheid en gezelschap, ruimte ontstaan ter plekke beeldblokken of regels, iets tussen collage en gedicht in.

stadstekenaar; hergebruik in woord en werk

In de stad verschijnt steeds nieuw drukwerk. In taal en beeld worden lokale helden gemixt met landelijke kopstukken en wereldsterren.Samen staan ze in wijkkrantjes, huis-aan-huisbladen, bedrijfsbulletins, verenigingsnieuws, reclamefolders, de Stadskrant, cluborganen, enz.

Wat is er mooier voor de stadstekenaar dan dit reservoir aan te boren, dit drukwerk opnieuw te gebruiken? Als ondergrond om op te tekenen, als voorbeeld, als uitgangspunt. Ik ga verzamelen, sorteren, combineren, isoleren; ik zal verknippen, beplakken, als het ware verstekken. En andere stadsbewoners kunnen aanschuiven en meedoen tijdens korte workshops, terloopse tekenfeestjes.

Nieuwe Stadstekenaar Nijmegen

08-09-2022 — 30-09-2022
11:00 — 17:00

Kelfkensbos

Kelfkensbos 59 6511 TB Nijmegen