We gebruiken cookies voor analyse en statistieken. Door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

Scholenprogramma

Kinderen gebruiken onder meer tekenen als middel om de wereld te ordenen en gevoelens uit te drukken die ze nog niet kunnen verwoorden. Door te tekenen worden kinderen zich bewuster van taal en tekens, ze ontwikkelen hun motoriek en waarneming en manifesteren zich in hun tekeningen. The Big Draw biedt daarom ook nu weer een ruim educatief programma in alle vier de steden op de donderdag en vrijdag.

Verkleuren!

Kleuren, daar zijn er best veel van. Welke kleuren kom jij het meeste tegen in jouw leven en waarom?

In deze workshop van Jochem Kleerebezem, ga je (buiten) met kleuren werken. Je gebruikt je persoonlijke kleurenfilter waarmee je de wereld ietsje mooier maakt.

Dat heet Verkleuren!

Change/Gaze

performative walk with drawing

Met Change/Gaze onderzoek je samen met maker Elky Rosa Gerritsen of je door je lichaam anders te plaatsen, anders te bewegen in de openbare ruimte, je perspectief op je omgeving verbreed.  Ze daagt je uit om vaste patronen  en impulsen los te laten en te vertrouwen op het onbekende. We gebruiken de schets als middel van gewaarwording. Na afloop zijn jouw ervaringen onderdeel van een installatie. 

* voor deze walk is het nodig om een telefoon met internet en oortjes bij je te hebben.

Concept: Elky Rosa Gerritsen

Sounddesign: Sjoerd Los

Alice in Wonderland

Durf jij de ander te verbazen? Wat betekent kleur voor jou? Voel je bij rood agressie of misschien juist liefde? Waarom zou een boom groen moeten zijn?

Kunstenaar Marijke van Doorn gaat deze vragen met jullie verkennen. 

Mega Kijkdoos

Astrid Mulder & Mirka Farabegoli  gaan een grote kijkdoos omtoveren tot een kleine gedetailleerde wereld.  Zogenaamd een miniatuur diorama, een driedimensionale opstelling waarin een bestaande of gefantaseerde werkelijkheid wordt getoond.

Ze mixen 2d (tekeningen) en 3d (spulletjes) en maken gaten in alle 4 de zijdes van de doos. Zo kan je van alle kanten de nieuwe wereld inkijken.  Aan het eind hangen we de doos op ooghoogte aan het plafond.  Zie ik daar nou een echt oog?!

De magie van kunst en muziek

De muziek gaat aan en de ogen gaan dicht. Samen met kunstenaar Pieter van de Geijn luister je  naar het ritme, de opbouw en melodie van een lied. Wat komt er op in je gedachten? We tekenen de (fantasie)lijnen die wij horen en maken er met kleur een prachtig muziekkunstwerk van. We presenteren ons ontwerp en bekijken wat er zichtbaar is in elkaars muziekkunstwerk. 

Flatproject

Krista Burger en Kenneth gaan samen met een school een groot tekenavontuur aan. Samen met heel veel kinderen, buurtbewoners en andere doelgroepen maken ze een levensgroot kunstwerk dat op hun eigen flat komt te hangen. Dit is een kunstzinnig wijk participatie kunst project.

Moving Colourfield 

Een participatie kunstproject bedacht door kunstenaar Anita Waltman in samenwerking met kunstenaar Karel van der Eijk.  Zelf bouwt ze kleurrijke draaiende sculpturen, die geplaatst worden op het gras. Deze installatie vormt de start voor de leerlingen om een op de wind draaiend sculptuur te tekenen, kleuren en bouwen. Ze bouwen zo mee aan een groot abstract kleurenveld. .

ExPOppen

Hoe kijken we naar anderen? Staan we open voor anderen of vinden we sommige mensen maar vreemd? Zou je liever meer openstaan voor anderen?  Teken rare eigenaardigheden van mensen of van jezelf. 

De kartonnen mensfiguren zullen als een expo door de stad te zien zijn. 

Onder begeleiding van kunstenaar Angela Vissers.

Tekenen op muziek

Door middel van beweging op muziek maken de leerlingen een fantasiewereld op gevoel. Hierna gaan we met met behulp van collagetechniek een fabeldier creeëren dat in deze wereld thuishoort.

Onder begeleiding van Teodora Ionescu.

De Grote Reis

Reis mee naar vreemde landen, naar de andere kant van de zee, waar de zon je verblindt of waar de wind je kan optillen. Voel het trillen van de bus die door bergen en dalen rijdt, door smalle tunnels en donkere bossen in de nacht, en zelfs over de bodem van de oceaan.

Als kind maakte Judith Nab met haar ouders en broers een reis van een half jaar. Ze hoefde al die tijd niet naar school en reisde door Europa en Noord Afrika. Ze noemde het De Grote Reis. Toen ze jaren later van theater Het Paleis in Antwerpen de opdracht kreeg om ‘iets in een bus’ te maken, besloot ze om andere kinderen ook zo’n reis te bieden. Voor deze theatrale installatie in een oude schoolbus, maakte ze samen met haar vader, tekenaar en schilder Dirck Nab, landschapstekeningen van tientallen meters lang, mixte deze met animaties en filmde het in stop-motion, als langstrekkende beelden.’

Concept: Judith Nab

Mega collage kunstwerk

Wil je aan de slag met het maken van kleurrijke collages met de hele klas kom dan naar deze workshop.

Samen met kunstenaar Krista Burgers ga je  knippen en plakken met papier en werk je samen aan 1 groot kunstwerk dat je mee kunt nemen en in de klas kunt hangen.

Je werkt zowel abstract als met eenvoudige thema’s zoals natuur, vervoer, maskers of een ander thema waar je graag mee zou willen werken.

Houtbranden – Tekenen op hout

‘WALHALLAb is dé creatieve talentontwikkelingsplek voor jongeren van 7 t/m 27 jaar oud. Alles van techniek, creativiteit en kunstzinnige uitdaging is bij ons te vinden. Van lasersnijden tot aan houtdraaien, van lassen tot textielbewerking en van schilderkunst tot aan muziek.

Tijdens de educatiedagen bieden wij vette workshops houtbranden aan! Tekenen hoeft namelijk niet alleen met pen en papier te zijn.

Wat geeft kleur in jouw leven?

Vrij tekenen met kleur door de ogen van een Kameleon

Vanuit een verrassing ga je vrij en associatief tekenen met kleur. Je gaat kennismaken met de Kameleon en de kunstenaar Oepts.

De Kameleon-installatie wordt onthuld, die speciaal voor het Big Draw festival gemaakt zal zijn. Deze verrassende machine zal de spontane teken-kleurmotor bij iedereen aanzetten en het verdere verloop van de les bepalen. Inspiratie verzekerd.

Bijzondere dieren duo’s

Wat betekent versterken? Wat betekent aanvullen? Dat ga je verkennen samen met kunstenaar Linde Leijh. Een verlegen vriend heeft veel aan een brutale vriend en andersom! En een bang iemand kan wel een dapper iemand naast zich gebruiken. Maar te dapper kan gevaarlijk zijn en zo helpt de bange persoon de dappere niet in zeven sloten tegelijk te lopen. Welke voorbeelden kunnen jullie zelf bedenken? Kunnen jullie een fantasie dierenkoppel bedenken dat elkaar versterkt? Bijvoorbeeld een rond dik bolletje met korte armpjes samen met een langarmig groot uitgerekt beest.

Bouw met je klas een maquette

In het museum is de collectie “Als stadsmuren konden spreken” te zien.

Samen met de kinderen kijken we naar een maquette van Zutphen en bouwen we met dozen een stad vol met kleur. We tekenen gebouwen en misschien loopt er wel een paard door de stad. Wie waren de inwoners vroeger? Kun je die tekenen en in de stad plaatsen?

De Saamboom

Samen met kunstenaars Elsbeth van Dam en Elisabeth van der Spek ga je een boom laten groeien en voeden met alle kleuren van de regenboog! Welke kleur voel jij je vandaag? En ben je vandaag van de lange lijnen of juist wervelende creaties? Het mag er allemaal zijn want onze boom groeit van verbinding! Dus kom langs, creëer en kleur jouw eigen unieke blad, hang ‘m op en zie de boom groeien!

Striptekenen en verhaal vertellen

Irene Schiphorst is striptekenaar. Maar hoe werkt dat eigenlijk, een strip maken? Irene neemt je mee in haar proces. Je leert je alles over verhaallijnen en hoe je een strip tekent. Superstoer!

Teken jouw naam in graffiti stijl

Er is een mega muurschildering in ACEC. Bob Slinger verteld iets over dat werk en zijn eigen werk.

Daarna mogen de kinderen hun eigen naam in graffiti stijl ontwerpen met stiften, krijt en potloden.