We gebruiken cookies voor analyse en statistieken. Door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

Scholenprogramma 2023

Kinderen gebruiken onder meer tekenen als middel om de wereld te ordenen en gevoelens uit te drukken die ze nog niet kunnen verwoorden. Door te tekenen worden kinderen zich bewuster van taal en tekens, ze ontwikkelen hun motoriek en waarneming en manifesteren zich in hun tekeningen. The Big Draw biedt daarom ook nu weer een ruim educatief programma in alle vijf de steden op de schooldagen in de week voorafgaand aan het festival.

Prikkel je zintuigen

Met de klas naar een museum is een avontuur op zich. In Musea Zutphen gaan we jullie zintuigen prikkelen op zaal. Kijk eens goed. Neem afstand en neem vooral even de tijd. Wat zie je? Laten we een stapje verder gaan. Wat ruik je? Wat proef je? Wat hoor je als het werk binnen zou kunnen stappen? Samen duiken we, bijna letterlijk en gewapend met een potlood, in de kunst van Musea Zutphen. Vol inspiratie en ideeën maak je onder begeleiding van kunstenaar en museumdocent Ineke Metz je eigen getekende vertaling van de bekeken kunst. 

Geurige Gedaantes

‘Frietjes, wasmiddel, kaneel, zo ruikt mijn vriend.’ Wat roept een geur op? Wat voor personage past er bij een geur? Hoe kunnen we dit omzetten in beweging? Samen met theatermaker/performer Elky Rosa Gerritsen geven we beweging aan geur. En elke beweging telt, want met sponzen gedoopt in verf ontstaat er een compositie op de vloer. Zo maken we samen een nieuw werk.

Dutch Draw #Sea

Dit is een community-art programma waar schoolkinderen mee starten en in het weekend het publiek aan verder mag bouwen. We gaan tekenen en bouwen aan grote papieren/kartonnen schepen. Het project start met de schoolkinderen op donderdag en vrijdag daarna bouwen we met publiek verder in het weekend. We bouwen zelf al van tevoren wat betekende schepen zodat er een zichtbare inspirerende uitnodiging is voor schoolkinderen en publiek. De papieren schepen worden gemaakt van grote vellen papier die eerst betekent en beplakt worden met collage materiaal van bijvoorbeeld mensen en monsters toevoegen die horen bij de legende op onze rivieren.

Manga karakters tekenen

De manga & anime subcultuur is mateloos populair bij jongeren, daarom besteden wij er aandacht aan om jullie meer te leren over de manga tekenstijl.Hoe maak je je eigen manga karakter? Wat voor stappen moet je maken om dit te tekenen? Een professionele Mangaka begeleidt je en maakt samen met jou de eerste stappen naar een origineel en interessant manga karakter! De workshop is geschikt voor alle leeftijden.

Binnen IS Buiten

(VER)TEKENEN KNIPT PLAKen geBOUWd

Kom samen groot tekenen en bouw mee aan een installatie bij het LANGHUIS samen met Heimprofi Burger. 

Gedurende een aantal dagen kun je met je klas komen tekenen. Je gaat je eigen binnen wereld tekenen op grote stukken karton. Als je je ogen dicht doet kun je je van alles voorstellen wat er niet is. Ga af op je eigen gevoel en zet het op papier. Alle tekeningen zullen verwerkt worden in 1 installatie die het hele week-end te zien is bij het Langhuis. We werken met inkt, stiften, potloden en wasco.

Mini Montmartre

Diana van Hal uit Dordrecht organiseert een Mini Montmartre op het plein van Het Hof voor leerlingen van primair onderwijs. Er zijn ezels opgesteld op het plein. Met een plak snorretje en een baret waan je je voor even een Franse tekenaar. Je maakt een tof zelfportret of een portret van je klasgenootje.

Tekenworkshop bij Circa…dit

Kunstenaars E. Pietersen en Kees Westervelt gaan voor een paar weken in de Wildtuin een experiment aan. Beiden zijn kunstenaars met een breed palet aan technieken, en wier werk een helder en kleurrijk grafisch karakter laat zien. Het eindresultaat van een gezamenlijke werkperiode is het terrein voor de studenten voor een fascinerende workshop.

Grootste tekening van het land

Tekenen, scheuren en plakken. Samen met kunstenaar Angela Vissers ga je op allerlei manieren de wereld verbeelden. Kleine figuren worden grote schaduwen. Zo zal de allergrootste tekening van het hele land ontstaan! 

In de Dordtse Dierentuin

Kunstenares Kitty vd Veer gaat met juf Samantha de Boer en leerlingen van de Bavinckschool in groepjes met begeleiding vanuit school een wandeling maken door de binnenstad langs bekende dieren. Aan de hand van o.a. historische gevelstenen en hedendaagse beelden, zoals de giraf aan de Nieuwe Haven. De leerlingen gaan ter plekke dieren tekenen. Fantasie mag worden gebruikt. Er zal ook ruimte zijn om te schrijven: Beschrijf wat je ziet, hoort, ruikt! Welk geluid zou dit dier maken, welk instrument zou daar bij passen? Welke kleur? Donker? Licht? Hoog?Laag? Traag, snel? Na de wandeling is er genoeg verzameld voor het maken van je eigen fantasiedier, een gezamenlijk kunstwerk en een gezamenlijk muziekstuk.

Masterclass Yukio Onishi

De Japanse Mangaka Yukio Onishi via Zoom rechtstreeks vanuit Japan in je klas of collegezaal hoe tof is dat. Yukio Onishi geeft een online les om je de kneepjes van het manga tekenen te leren. Yukio zal eerst worden geïnterviewd om jullie alles te vertellen over het vak Manga tekenaar en over het super populaire fenomeen Manga in Japan. Daarna kun je haar vragen stellen over haar manga’s en over deze Japanse tekenkunst. En dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan!  In deze gevorderde masterclass met Yukio Onishi ontwikkel je vaardigheden op het gebied van manga tekenen. Deze masterclass wordt dus digitaal gehouden, je kunt tekenen op papier maar je kunt ook je eigen tablet gebruiken.  

Land Art workshop

Bij de Waalstrandjes ga je samen met kunstenaar Angela Vissers tekenen met takken, bladeren, bloemen, gras en stenen. We struinen rond en daarna ontstaat er een mooie tekening van de natuurlijke materialen die je hebt gevonden. 

Verlengde Zintuigen

Bij  kunstenaar Tessa Hoevers ervaar je hoe het is om met een verlengstuk aan je tekenmateriaal te werken. Deze bamboe stok met daaraan tekenmateriaal zorgt er natuurlijk voor dat je motoriek heel anders wordt, waardoor je niet zo goed op je zintuigen kunt vertrouwen. Je leert om andere verwachtingen te hebben over het resultaat en speelser te tekenen. Kom jij uitproberen?

Rachel Gadsden in Museum Arnhem

De ambitie van deze expressieve tekenworkshop voor studenten is om onze individuele lichamen, en de persoonlijke sensaties die we ervaren als we bewegen, of we nu gehandicapt zijn of niet gehandicapt, te gebruiken om het uitgangspunt te vormen voor deze dynamische collectieve workshop. Gefaciliteerd door beeldend en performancekunstenaar en gepassioneerd tekenaar Rachel Gadsden, zullen de deelnemers aan de workshop gezamenlijk een theater van verhalende tekeningen creëren. Met behulp van fysieke beweging, energie en levendige tekenprocessen en kunstmaterialen, waaronder houtskool, krijt en pastelkleuren, op papier, zal de workshop putten uit de kunstwerken van de modernistische kunstenaar Francis Bacon, VK, en de hedendaagse kunstenaar Tracey Emin UK en geïnspireerd door de volgende kunstenaars om inspireren spannend

Drawing through and from the Body

Visio Onderwijs in Grave, een school voor visueel beperkte leerlingen, bezoeken we dit jaar ook voor een bijzondere Big Draw kunstbeleving. Onder begeleiding van visueel beperkt beeldend kunstenaar en gepassioneerd tekenaar Rachel Gadsden zullen de deelnemers aan deze workshop een levensgrote tekening maken van zichzelf. Dit kun je niet alleen dus je gaat samenwerken. Samen met anderen ga je je eigen lichaam omtrekken om het vervolgens in te tekenen met je leven, waar je pijn voelt, waar je hoop voelt, waar je de toekomst voelt.  De ambitie van deze expressieve tekenworkshop is om ons individuele lichaam en de persoonlijke sensaties die we ervaren als we bewegen, of we nu beperkt zijn of niet, te gebruiken als uitgangspunt voor deze collectieve workshop.

Met deze leerlingen gaat ze naast de workshop ook het gesprek aan over hoe het is om kunst te maken met beperkt of helemaal geen zicht.

Waar voel ik me thuis?

Leerlingen van basisschool Pius 10 gaan tekenen in wijkgebouw De Koloriet. Dit project is een samenwerking tussen de Pius 10, wijkgebouw De Koloriet, Giliane Kleinmoedig van Dordtse Diamanten, fotograaf Jeroen Niemeijer en Larisa Sjoerds van The Big Draw Dordrecht. Leerlingen gaan aan de slag met het thema: Waar voel ik me thuis? Hoe voelt thuis, hoe ruikt thuis, waar is thuis, wat is thuis, enz. Gebaseerd op de zintuigen, het hoofdthema van The Big Draw dit jaar. 

Om het tekenfeest compleet te maken bezoeken de leerlingen op zaterdag 23 september het tekenfestival in de binnenstad. (Een dat is meteen een tip voor alle juffen en meesters van het PO en de kunstdocenten in het VO in Dordt en omgeving!)

Borderless Art Education

We hebben een nieuw internationaal kunsteducatie programma. We werken nu grensoverschrijdend samen met leerlingen van VO onderwijs in Nederland en leerlingen van high schools in Tokyo (Japan) en Seoul (Zuid-Korea) aan kunstprojecten. Ze zullen een dialoog en interculturele communicatie ontwikkelen door elkaars werk te delen, te becommentariëren en erop te reageren. Dit gaat via online meets met elkaar en een platform voor het delen van de kunstprojecten.