We gebruiken cookies voor analyse en statistieken. Door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

EXPO Marijke van Doorn

01-09-2022 — 16-09-2022
11:00 — 17:00

De Lindenberg

EXPO Marijke van Doorn

Voor alle leeftijden

"Resonantie creëren door mensen mee te laten tekenen om samen tot een werk te komen; het maakt de ander betekenisvol"

Marijke van Doorn (1968 Nijmegen)
In juli 2021 studeerde ik als deelnemer aan de pilot Lab Of Educational art Research (LOEaR) af aan de docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving van ArtEZ. De pilot ging in september 2020 van start en nodigde studenten uit om tot een geïntegreerd en innovatief educatief kunstproduct te komen. Mijn afstudeerwerk Taking Responsibility werd uiteindelijk een grote tekening in houtskool, zeefdruk, pastel en print op papier (7,5 bij 2 meter). Tijdens de ArtEZ Finals en later tijdens The Big Draw Festival Arnhem, een internationaal evenement, nodigde ik het publiek uit verder te tekenen in mijn werk. Om samen tot een steeds veranderend werk te komen.
Wat betekent het om een ander toe te laten bij het maken en presenteren van beeldend werk? Het betekent het loslaten van het auteurschap, met zowel een educatief als een artistiek einddoel: een gelaagd werk dat vele verhalen deelt. Het gaat nadrukkelijk om interactie en niet om kennisoverdracht, het gaat om ruimte voor de toeschouwer om op eigen wijze het beeld te interpreteren en te creëren. De uitwisseling met de ander, het delen van de ervaring. Resonantie creëren door mensen mee te laten tekenen om samen tot een werk te komen, het maakt de ander betekenisvol.

Ik vind inspiratie bij de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge.
Hij beschrijft in zijn boek Six Drawing Lessons (2014) zijn werk als zijn weergave van de werkelijkheid, waarbij de ander de vrijheid heeft die te interpreteren vanuit diens eigen beeld en gedachten.
De zin 'Why Should I Hesitate: Putting Drawings to Work' (zowel de titel van tentoonstellingen als een boek van Kentridge) wordt mijn leidraad. Ik stel me voor dat mijn huidige en toekomstige werk resoneert tussen werk, overdracht en publiek.
Putting Drawings to Work.

In deze expositie ook werken gemaakt voor de Inktober Challenge 2021. De uitdaging om dagelijks een tekening te maken en te posten via Instagram past naadloos bij de resonantie tussen werk, overdracht en publiek. Het gaat om het plezier van het tekenen, waarbij tekenaars van over de hele wereld hun interpretatie geven aan het woord van de dag. Ieder met hun eigen verbeelding, geen hoge drempel, geen perfectionisme, puur om het tekenen zelf en het delen met elkaar. Putting Drawings to Work.

Marijke van Doorn werkt als museumdocent/rondleider in het Kröller Müller Museum en vormt sinds september 2021 samen met alumna Cheyenne Pattiwaël de Raad van Advies voor Lab of Educational art en Research (LOEaR) van ArtEZ Arnhem.
In mei 2022 is haar artikel Participatie in beeldend werk gepubliceerd in Kunstzone no.3

EXPO Marijke van Doorn

01-09-2022 — 16-09-2022
11:00 — 17:00

Ridderstraat

Ridderstraat 23 6511 TM Nijmegen