We gebruiken cookies voor analyse en statistieken. Door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

Metamorfosen

09-09-2023 — 01-10-2023
13:00 — 17:00

Galerie Langehezel46

Metamorfosen

Voor alle leeftijden

Tonni van Sommeren - Metamorfosen

In galerie LangeHezel46 toont Tonni van Sommeren tekeningen, assemblages en fotomontages. De tekeningen die hij laat zien zijn geïnspireerd op de assemblages uit zijn serie Showroomdummies. Ze zijn samengesteld uit toeristische houten beeldjes, gevonden in kringloopwinkels. Tonni van Sommeren verzamelt en koestert deze beelden, maar gaat ze evengoed hardhandig te lijf. Hij zet de zaag erin en stelt vervolgens nieuwe beelden samen.

Met de vertrouwdheid van de beeldtaal bevinden ze zich in het grensgebied tussen beeldende kunst en volkskunst, juist daar waar vaak de tegenstellingen te vinden zijn tussen het banale en het verhevene. De assemblages krijgen hun eigen betekenis en identiteit. Ze lijken meegebracht van heel vreemde reizen, geworteld in nog niet ontdekte culturen of allang vergeten rituelen.

In de serie fotomontages Das Model monteert hij zijn eigen hoofd op de lichamen van poserende modellen die hij tegenkomt in bestaande fotografische afbeeldingen uit verschillende media. Afbeeldingen van verleidelijke dames uit de mode- of reclamefotografie, maar ook meer historisch en antropologisch getint materiaal. In zijn geconstrueerde identiteiten refereert hij aan het portret als fictie, als constructie en idealisatie. Wanneer wordt een sjabloon een mens of andersom?

Zijn Showroomdummies zijn geestige pogingen om antropologische overeenkomsten in volkscultuurverhalen te combineren met de westerse modernistische notie van individuele uitmuntendheid als kunstenaar. Toeristische houten beeldjes gevonden in kringloopwinkels krijgen een nieuwe eigenheid van Tonni. Hij verheft massaproducten door hun formele en sculpturale kwaliteiten te benadrukken.

– Emiel van der Pol, Singular-Art

Informatie over expositie:

Titel: Metamorfosen

Kunstenaar:  Tonni van Sommeren

Opening: Zondag 10 sept 2023, van 15 tot 17u

Te zien:  9 sept t/m 1 okt 2023, iedere vrij/za/zo van 13-17u

Metamorfosen

09-09-2023 — 01-10-2023
13:00 — 17:00

Lange Hezelstraat

Lange Hezelstraat 46 6511 CL Nijmegen